niedziela, 18 stycznia 2015

Fitpozytywny burgeros

Jeśli najdzie Cię ochota na hamburgera, wcale nie musisz lecieć czym prędzej do fastfoodu, ani walczyć z pokusą.
Możesz zrobić sobie zdrowego i pysznego hamburgera bezmięsnego :)



Składniki:
100 ml czerwonej soczewicy
4 pieczarki
1 średnia cebula
1 marchewka
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika
1 jajko
sól, pieprz do smaku
1 łyżka płatków gryczanych, lub otrębów owsianych do zgęszczenia

Soczewicę ugotować w 250 ml wody, do momentu aż będzie miękka.
Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić, dodać do niej drobno posiekane pieczarki i dusić.
Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Posiekać natkę (niezbyt drobno)
Wszystko wymieszać, przyprawić, w razie potrzeby zagęścić płatkami.
Uformować kotlety i upiec w piekarniku lub usmażyć.

Podawać w pełnoziarnistej, zapieczonej bułce, ze świeżymi warzywami wg uznania, co kto lubi.




Ja lubię je jeszcze w towarzystwie frytek, które robię z ziemniaków w mundurkach.
Kroję umyte ziemniaki na ćwiarteczki, wrzucam do miski polewam odrobiną oliwy wsypuję natkę pietruszki, rozmaryn, kurkumę, paprykę, sól .
Wszystko porządnie mieszam i piekę w piekarniku :)

Można je również jeść na zimno jak placuhcy :) więc dobrze pasują do lunchpudła :)

Boskie, smaczne i zdrowe danie!!!

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz